Info

Datum
Woensdag 19 september 2018

Locatie
Postillion Bunnik
Baan van Fectio 1
3981 HZ Bunnik

Twitter
Volg ons via Twitter en gebruik #onderwijscongres.

Tarieven

Normaal 245
Groepen vanaf 5 personen 225
LBBO-/LBRT-lid 235
Studenten (voltijds)* 180

Prijzen zijn in euro’s (btw-vrij) en per persoon
* Het studententarief geldt enkel voor voltijdstudenten die daarnaast geen betaalde betrekking hebben.

Close Reading
Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid voor leerlingen. Maar we weten ook dat ze het een moeilijk vak vinden. Niet alleen leerlingen, ook leerkrachten vinden het lastig om een effectieve, maar ook boeiende les begrijpend lezen te geven.

In het Nederlandse onderwijs staan vooral de strategieën centraal. Er zijn nieuwe inzichten die laten zien dat begrijpend luisteren en lezen anders aangepakt kunnen worden, door gebruik te maken van prentenboeken en teksten die complex en tóch interessant zijn voor kinderen. Close Reading geeft leerkrachten de mogelijkheid om samen met leerlingen een boek of tekst echt te doorgronden.

Bij Close Reading gaat het om het volgende:
• Je werkt met een prentenboek of tekst die leerlingen uitdaagt tot nadenken.
• In je les(sen) staat de tekst centraal.
• De leerlingen lezen een prentenboek of tekst herhaald, verdeeld over verschillende lessen.
• Je stelt tekstgerichte vragen die leerlingen stimuleren om dieper in een tekst of prentenboek te duiken.
• Je laat leerlingen veel met elkaar praten, discussiëren en schrijven over de tekst.
• De leerlingen komen tot diep tekstbegrip.

In het boek Close Reading dat iedere deelnemer van het Pica Onderwijscongres 2018 ontvangt, wordt in stappen uitgelegd hoe je met Close Reading aan de slag kunt gaan.

Je krijgt antwoorden op vragen als:
• Hoe selecteer en analyseer je een geschikte tekst?
• Wat is de rol van de lezer bij Close Reading?
• Op welke manier bereid je een lessenserie voor en geef je de sessies?
• Hoe koppel je Close Reading aan andere vakgebieden?
• Hoe stimuleer je goede gesprekken over teksten tussen leerlingen?
• Hoe volg je de ontwikkeling van leerlingen?

Om je te inspireren, gebruiken de auteurs veel voorbeelden van teksten en lessenseries. Zo laten ze zien hoe Close Reading in de praktijk, van groep 1 tot en met groep 8, werkt. Door de variatie in teksten en werkvormen wordt begrijpend lezen weer leuk voor jou en voor je leerlingen!

Standhouders


Uitgeverij Pica verzorgt toegankelijke boeken én slimme hulpmiddelen voor het onderwijs, waaronder veelgeprezen titels over gedrag, professionaliseren en oplossingsgericht werken. Veel werkmaterialen en formulieren bij de boeken zijn gratis te downloaden.

 


Bij Acco hebben we een passie voor kennis. We doen kennis op. We maken kennis. We verspreiden kennis. We bestaan al sinds 1960, maar ons enthousiasme is nog altijd even jong en vurig als toen.

 

Het complimentenspel is voor iedereen die met kinderen leeft of werkt. Complimenten zorgen voor een fijn gevoel, bij de gever en de ontvanger. Positieve woorden die aangeven dat je de ander ziet en waardeert. Woorden waarmee je de ander raakt en zichtbaar laat groeien.

 

E-WISE is een online leerplatform speciaal ontwikkeld voor leerkrachten in het primair onderwijs en docenten in het voortgezet onderwijs. Met ons aanbod van ruim 100 cursussen valt er altijd wel iets te kiezen wat aansluit bij de eigen interesses en leerbehoeftes.

 

 

Expertis Onderwijsadviseurs staat voor duurzame schoolontwikkeling vanuit eigenaarschap op alle niveaus, op basis van onze onderwijservaring en de laatste stand van de wetenschap. We zoeken verbinding van de bestuurder tot de individuele leerkracht. Waarom leer je en werk je op deze school?
Dat zou iedereen moeten kunnen beantwoorden. Dat is de basis om er samen de schouders onder te zetten. Daar ondersteunen wij graag bij.

 

Kwintessens is de uitgever van de online methode Kwink voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 tot en met 8 van het primair onderwijs. Wilt u een sociaal veilige groep? Kom bij ons langs voor meer informatie of een gratis proefabonnement.

 

Marant zet zich in voor een Nederland waar iedereen goed kan leren en werken. Wij ondersteunen kinderen, ouders en onderwijsprofessionals met advies, onderzoek en behandeling.

 

Cursussen en rekenmaterialen voor beter en leuker rekenonderwijs!
Met Sprongen Vooruit is een rekenprogramma ontwikkeld voor groep 1 t/m 8 op basis van het gelijknamige proefschrift van dr. Julie Menne. Het is wetenschappelijk bewezen dat rekenresultaten van leerlingen verbeteren als ze les krijgen op basis van Met Sprongen Vooruit.

 

Je wilt het beste onderwijs geven, zodat kinderen presteren naar hun volle vermogen. Je wilt ieder kind op eigen niveau aandacht geven en ze motiveren het beste uit zichzelf te halen. Met de leermiddelen van Noordhoff Uitgevers kun je ieder kind eenvoudig volgen en op eigen niveau aandacht geven. Zo stimuleer je kinderen om eigenaar te zijn van hun eigen leerproces.
Onze leermiddelen ontwikkelen, toetsen en valideren we voortdurend. Samen met leerkrachten en onderwijsexperts. Zo verbeteren we onze methoden iedere dag weer.

 

Wij bieden van specialisme in eetapparatuur en armondersteuning, speciale drinkbekers en bestek, loophulpen, bekledingsmateriaal voor stoffering en therapiemateriaal tot diverse stoelen en dekens die rust en comfort brengen. Wij streven ernaar voor een ieder een passende oplossing te bieden! Hierbij staan vakkennis, ervaring en persoonlijke aandacht voorop.

 

Het Seminarium voor Orthopedagogiek (SvO) is dé expert op het gebied van leren, gedrag, begeleiden en leidinggeven. We zijn een landelijk kennis- en opleidingsinstituut voor het primair, voortgezet, speciaal én middelbaar beroepsonderwijs. Wil je jezelf ontwikkelen of specialiseren in passend onderwijzen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

 

Een 10 voor je tranen! Met speelse, ontroerende en verrassende gedichten geeft het prachtig geïllustreerde boek WARBOEL kinderen en leerkrachten een kleurrijk handvat om samen te praten over emoties in de klas… onzekerheid, je grenzen aangeven, verdriet, pesten, zelfvertrouwen, scheiding, rouw, maar ook heimwee, stotteren of verliefd zijn. Met online gratis lessuggesties bij elk gedicht, vol enthousiasme geschreven door derdejaars Pabostudenten!  Kijk op www.zilverensleutels.nl.